Cv-hulp: zo maak je een cv die zich onderscheidt van de rest!

Ben je op zoek naar werk? Dan heb je één ding echt nodig: een cv! Maar tussen al die sollicitanten moet jouw cv natuurlijk wel opvallen. Omschrijf jij jezelf hierin als ‘sociaal’, ‘zelfstandig’ en een ‘teamspeler’? Dan ben je zeker niet de enige! Uit onderzoek van online-sollicitatiehulp CVster blijkt dat het de meest voorkomende woorden op een Nederlandse cv zijn. Wil je jezelf nu écht onderscheiden van andere sollicitanten, dan moet je met iets beters komen.

Volgens communicatiemedewerker Laurène Roos, die het onderzoek uitvoerde, is het gebruik van de standaard woorden zoals ‘sociaal’, ‘zelfstandig’ en ‘teamplayer’ best te verklaren: ‘Sollicitanten maken bij het schrijven van een cv vaak gebruik van voorbeeldbrieven die ze online vinden. Deze documenten bevatten vaak dit soort woorden.’

Ook zijn deze woorden vaak kenmerken waar werkgevers naar zoeken. Toch schuilt er een addertje onder het gras, denkt Roos. ‘Als je alleen maar deze dingen benoemt, onderscheid je je niet van de rest.’ Het advies van Roos: blijf eerlijk! ‘Noem geen dingen omdat werkgevers die graag willen horen, dan zal je uiteindelijk door de mand vallen.’

Wat moet er dan wel in een cv staan? Een goed cv bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

 • Contactgegevens
 • Profiel
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Kennis & vaardigheden

Contactgegevens
Naast de standaard gegevens is dit ook de plek waar je ook andere relevante gegevens kwijt kunt: heb jij je rijbewijs? Zet het erbij. Heb je een eigen website dat aansluit bij de baan? Vergeet deze dan ook niet te vermelden. Dit soort gegevens kunnen je cv soms net wat interessanter maken.

Profiel
Stel jezelf voor in een kort en persoonlijk stukje, maar maak er geen uitgebreid verhaal van zoals in een sollicitatiebrief. Zo maak je je cv net wat meer dan een opsomming van gegevens. En… een gezicht onthoud men nu eenmaal beter dan een naam, daarom is een professionele foto van jezelf altijd goed op je cv. Zorg er wel voor dat het een representatieve foto is en geen “vakantiekiekje”.

Werkervaring
Waar kijkt een werkgever nu echt naar op je cv? Je werkervaring! Prop je cv daarom niet te vol met allerlei bijbaantjes, maar richt je vooral op de werkervaring waaruit blijkt wat je in huis hebt. Omschrijf bij de functie in het kort wat je gedaan hebt en zet ze in een tijdlijn. Pas ook je cv aan naar de vacature waarnaar je solliciteert. Dan kan je de nadruk leggen op de werkervaring die het beste bij de functie past!

Opleidingen
Wees trots op je behaalde diploma’s, certificaten of cursussen. Noteer deze allemaal van je laatst tot je eerste behaalde diploma. Ook al is het een fotografiecursus of BHV opleiding, hier kan je laten zien hoe veelzijdig je bent.

Kennis & vaardigheden
Het is altijd goed om je kennis en vaardigheden op je cv te zetten. Maar laat onnodige zaken achterwege, iedereen heeft tegenwoordig de basiskennis van Word en Excel. Noteer enkel de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Werken ze met een specifiek plannings- of mailsysteem? Laat dan weten dat je daar nu net veel ervaring in hebt. Is het een internationaal bedrijf en spreek je een goed Engels? Benoem dat! Bedenk goed welke vaardigheden van pas kunnen komen bij jouw toekomstige baan.

Check, check, dubbel check!
Contactgegevens? Check! Wat je over jezelf vertelt? Check! Werkervaring? Check! Loop onderstaande tips nog goed na voordat jij je cv verstuurd.

 • Lees je cv goed door, kloppen alle gegevens en staan er geen taalfouten in?
 • Een cv van twee A4’tjes is lang genoeg.
 • Maak je cv scanbaar: overzichtelijk met tussenkopjes en een logische volgorde.
 • Zet je naam in de header van je cv, zo ben je goed vindbaar in de stapel cv’s.
 • Is je cv aangepast naar de vacature?
 • Gebruik een mailadres die representatief is, geen ilovemymamai87@msn.nl.
 • Laat je cv door iemand lezen voor een laatste check.
 • Als je helemaal tevreden bent over je cv sla je deze op als pdf-bestand op. Op deze manier blijft ook de opmaak van het bestand intact.
 • Klaar? Versturen maar!

Veel succes!

Meer weten over het onderzoek van CVster? Je leest het hier!

 

Cv-hulp: zo maak je een cv die zich onderscheidt van de rest!