Gastvrij; ben je dat zelf eigenlijk wel?

Als je (een aantal van) onze andere blogs hebt gelezen, dan zal je vast zijn opgevallen dat het woord ‘gastvrijheid’ vooraan in ons woordenboek staat. Het uitdragen van gastvrijheid is nu eenmaal ontzettend belangrijk als je receptioniste bent. Maar natuurlijk kun je het veel breder trekken.

Door Lone Cramer

Een voorbeeld: afgelopen zondag ging ik lunchen in een restaurant in Haarlem. Mijn gezin en ik liepen het restaurant binnen en het was redelijk druk, maar niet zó druk dat we niet gezien konden worden. Toch keek de gastheer, die zo’n drie meter verderop stond, ons niet aan bij binnenkomst. We liepen langs hem; nog steeds zonder oogcontact. We gingen zitten; hij ging andere tafels bedienen. Het was vast niet opzettelijk, maar het leek bijna alsof hij ons negeerde. Wat zoiets kleins als oogcontact al niet kan doen. Of eigenlijk, het gebrek eraan. Conclusie: gastvrijheid kan in hele kleine dingen zitten, maar een groots effect hebben. Zowel positief als negatief.

Nog een voorbeeld: ik stond laatst in Schiphol op de roltrap die naar de ondergrondse parkeergarage ging. Zo’n tien meter voor me stond een vrouw op de trap. Ze keek omhoog en onze blikken kruisten elkaar, dus ik lachte vriendelijk naar haar. Ze was al een stuk eerder beneden, maar besloot toch te wachten en de deur naar de parkeergarage voor me open te houden. Ze zei: “Zo’n vriendelijke glimlach moet beloond worden!” Natuurlijk vond ik dat leuk, maar tegelijkertijd is het toch erg dat een vriendelijke glimlach als iets bijzonders wordt gezien? Food for thought…

Wat ik hiermee wil zeggen? Gastvrijheid kun je in allerlei hoeken vinden. Maar je kunt er zelf ook mee beginnen. Denk er eens over na hoe gastvrij jij zélf eigenlijk bent. Zeg je de winkelmedewerker altijd gedag als je binnenkomt, of kies je er toch voor om nog even op je telefoon te kijken? Wens je de kassière een fijne dag als je de boodschappen hebt afgerekend, of ben je er vooral op gericht om zo snel mogelijk naar huis te gaan? Natuurlijk kun je hetzelfde van hen verwachten, maar het is ook leuk om zelf het initiatief te nemen.

Nog even terug naar de receptie dan. Natuurlijk wordt van een receptioniste verwacht dat ze iedere bezoeker gastvrij ontvangt. Maar dat betekent niet dat jij haar (of hem) ook eens vóór kunt zijn. Iedereen verdient een glimlach!

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht.

NEXT ONLY doorzichtige achtergrond

Contact Info

Receptioniste NEXT
Koninginnegracht 46-1
2514 AD Den Haag

070 - 24 00861
info@receptioniste-next.nl

Dagelijks geopend: 8:30 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag: gesloten

Copyright 2020 © - Receptioniste NEXT