Met plezier werken

Met plezier naar je werk gaan. Voor de meesten onder ons is dat toch erg belangrijk. Ben je nou niet zo tevreden over je baan dan kan je op zoek gaan naar een andere baan, maar is dat wel de juiste oplossing? Of verschuif je dan het probleem? Vaak kan je met wat kleinere en/of grotere veranderingen in je huidige werk het plezier vergroten en weer nieuwe energie opdoen. Goed voor jou en goed voor je baas want een werknemer die met plezier werkt is per definitie productiever en beter in zijn werk.

Hoe ga je te werk:

Schrijf eerst eens op wat voor jou belangrijk is in je werk. Dat kunnen kleine en grote dingen zijn. Bijvoorbeeld je werkomgeving, werktijden, parkeerplek in de buurt, iets langere lunchpauze, meer waardering van je leidinggevende etc. etc.. Schrijf gewoon op wat er in je opkomt, het hoeft niet netjes te zijn, het hoeft geen literair werk te worden en alles mag.

Kleine of grote veranderingen

Kijk eerst eens naar kleine dingen die je direct zou kunnen aanpakken. Ruim je inbox of bureau een keer flink op en geef je bureau een persoonlijk tintje.  Dat geeft letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe initiatieven. Geef wat vaker een compliment aan een collega of neem een paar minuten extra de tijd om een praatje te maken om zo die nieuwe collega beter te leren kennen. Maak die klus af waar je zo tegenop ziet.

Wil je ook grotere zaken veranderen zoals andere werktijden, thuiswerken, andere taken? Maak dit dan bespreekbaar met je leidinggevende. Bereidt dit gesprek wel goed voor. Bepaal voor jezelf waarom je dit wil en schrijf argumenten op. Probeer ook te bedenken wat je baas als bezwaar kan maken en bedenk alvast tegenargumenten. Kijk ook of je wat onderhandelingsruimte kan creëren door bijvoorbeeld hoger in te zetten dan strikt noodzakelijk is. Wil je 1 dag in de week thuiswerken, vraag dan om 1,5 dag dan kan je wat toegeven en is uiteindelijk iedereen tevreden.

Having-Fun-at-Work-is-Serious-Business-011

Zorg goed voor jezelf

Geef jezelf iedere dag een compliment. Dat kan al heel simpel door aan het einde van de dag even er bij stil te staan wat je gedaan hebt en te focussen op de zaken waarover je tevreden bent. Dat kan een goed verlopen presentatie zijn, maar ook dat kopje koffie dat je gehaald hebt voor die collega met een verstuikte enkel.

Probeer klagende en roddelende collega’s te negeren. Ze nemen je te snel mee in een negatieve spiraal en dat is moeilijk te verbreken. Neem de tijd om je eigen mening over een situatie te vormen en durf het gerust te zeggen als je er (nog) geen mening over hebt.

Negatieve gedachten over jezelf en je prestaties zijn makkelijk op te roepen, keer dit proces om door direct actie te ondernemen als iets niet lukt. Vraag hulp, durf je kwetsbaar op te stellen. Geef aan je leidinggevende aan wat je nodig hebt om beter te functioneren. Durf spontaan aangeboden hulp aan te nemen. Jij bent geholpen, de collega heeft een goed gevoel en zo kan je hem of haar op een ander tijdstip weer eens helpen met een klus die jij leuk vindt om te doen.

Vrije tijd en persoonlijke ontwikkeling

Niet alleen je werk is belangrijk, datgene wat je privé onderneemt draagt eveneens bij aan plezier in je leven en dus ook je werk. Hobby, sport, vrijwilligerswerk al deze dingen zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en nieuwe energie op doet. Je leert dingen die voor je werk waardevol zijn en andersom kan je met de kennis van je werk een ander heel blij maken. Een sportprestatie verbeteren, een tentamen halen, actief zijn binnen de sportvereniging of school van je kind zijn allemaal dingen die energie geven.

Volg eens een cursus die misschien niet direct gelieerd is aan je werk, maar waar je wel heel veel plezier aan beleefd. Vertel erover op je werk en soms, via een omweg, kan het toch ook op je werk van pas komen. Het levert altijd nieuwe inzichten op die je privé en zakelijk kan inzetten.

Zelf heb ik in ieder geval gemerkt dat actie ondernemen en de touwtjes in handen nemen en het bespreekbaar maken het beste werkt. Je wordt je bewust van het feit dat je het zelf moet doen. Op het moment dat je kan zeggen dit heb ik besloten, dit vind ik belangrijk, leuk en geeft mij energie dan zijn al heel veel negatieve gedachten als sneeuw voor de zon gesmolten en helpt het (mij in ieder geval wel) te focussen op het positieve.

En mocht je dan toch overwegen op zoek te gaan naar een andere baan? Lees dan mijn post van 13 maart nog even https://www.receptioniste-next.nl/gelukkig-in-je-werk/

amazon_crazy_work_magnet

 

 

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?