Gastvrijheid kom je niet alleen in het bedrijfsleven tegen, maar ook in de horeca, thuis en op vakantie! Echter hanteren niet alle landen dezelfde (ongeschreven) regels als het gaat om gastvrijheid…
We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je bent op vakantie en wordt even herinnerd aan de culturele verschillen met Nederland. In sommige landen wordt jouw bord al voor je neus weggehaald als de laatste hap nog in je mond zit (want: lege borden op tafel is niet netjes) of je glas bijgeschonken terwijl je pas twee slokken hebt genomen (want: een leeg glas is not done). Dat laatste vinden wij overigens niet héél erg, zolang de rekening niet tegenvalt. In andere landen (voorbeeld: Korea) wordt er op straat niet naar elkaar gelachen als mensen elkaar niet kennen. Ze negeren elkaar gewoon. Voor ons misschien wat onaardig, voor hen heel normaal. Ook is het in bepaalde landen normaal om iets te eten mee te nemen als je wordt uitgenodigd voor een diner, terwijl dit in andere landen juist een belediging is (“Is ons eten dan niet goed genoeg?”). Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden gaat dus niet altijd op!
Gastvrijheidsonderzoek
Uit gastvrijheidsonderzoek van Zoover blijkt dat Griekenland al meerdere jaren het meest gastvrije vakantieland is (volgens Nederlanders). Waarom? De Grieken staan voor je klaar en zijn openhartig en het maakt daarbij niet uit of je een bekende bent of niet. Andere landen die ook hoog scoorden: Turkije en Oostenrijk. Turkije heeft dit jaar met een gemiddelde van een 8,6 zelfs de Reisgraag Award voor beste bestemming binnen de categorie Gastvrijheid gewonnen. Ook zijn Nederlanders vaak positief over Thailand, Indonesië (Bali) en Japan.
Gastvrijheid uit onverwachte hoek
Russen hebben als mede-vakantieganger niet de beste reputatie. Maar hoe zit het met de gastvrijheid in Rusland zelf? Uit een blog van VPRO Buitenland blijkt dat de Russen je nog kunnen verbazen: “Ik had het voorrecht om Moskou, Vladimir en Sint Petersburg te mogen bezoeken. De vriendelijkheid en gastgerichtheid viel op. Tijdens de treinrit van Moskou naar Vladimir werd door drie dames op leeftijd eten en drinken met ons gedeeld. De rit werd een feest. Door een andere reiziger werd één en ander vertaald, het kwam er op neer dat ´alles wat je hebt, gedeeld moet worden´. Ook werden we regelmatig aangesproken door de Russen of we eruit kwamen met de Lonely Planet en de kaart en of we hulp nodig hadden. Interactie met de Russische bevolking was geweldig en dat beeld overheerst inmiddels.”
Conclusie: het kan twee kanten op met gastvrijheid in het buitenland. Het is daarbij ook maar net wat je zelf gewend bent en waar je veel waarde aan hecht. Gelukkig zijn onze vooroordelen niet altijd waarheid. Mocht je nog op vakantie gaan; veel plezier en gastvrijheid gewenst!