Zakelijke etiquette part 1: tot wanneer wens je iemand de beste wensen?

Zakelijke enquête, iets waar veel werknemers zich zo nu en dan druk over maken. Tot wanneer wens je iemand gelukkig nieuwjaar? Hoe gedraag je je op een werkborrel? Voor onze NEXT- blog maken wij een driedelige miniserie over zakelijke etiquette in samenwerking met Lone!

Het is een jaarlijks terugkerende vraag: tot wanneer wens je elkaar een ‘Gelukkig Nieuwjaar’? Je wilt niemand voor zijn of haar hoofd stoten door er niets over te zeggen, maar je wil ook niet oneindig je collega’s (en jezelf) vervelen met de beste wensen. Ik heb altijd geleerd dat het tot Driekoningen het meest gebruikelijk is. Maar door de kerstvakantie die vaak pas de tweede week van januari eindigt, is deze regel eigenlijk een beetje achterhaald.

Wat nu? Nu zien we elkaar vanaf de tweede week van januari allemaal weer op kantoor, dus gaat het ‘Gelukkig Nieuwjaar’ wensen nog even door. Hoe lang? Een officiële regel is er niet, maar de nieuwe norm is eigenlijk dat we elkaar tot en met de derde week van januari nog het beste wensen. Daarna is het niet meer relevant om de wensen nog uit spreken.

Persoonlijk vind ik dat je zakelijk gezien iemand het beste een ferme handdruk kan geven. Dan zit je altijd goed. Je bent uiteraard nooit verplicht om iemand drie zoenen te geven, maar als een collega naar je toereikt en je hebt een fijne werkrelatie, dan kun je daar best in meegaan. Merk je dat een collega je op afstand probeert te houden? Houd dan de eer aan jezelf en volsta met een handdruk en een glimlach.

En als je achter de receptie werkt? Dan is het een stuk makkelijker. Er is dan al een fysieke afstand tussen jou en je collega’s of bezoekers. Wat je zou kunnen doen: sta even op met een grote glimlach om een bezoeker/collega een hand te geven. Daarna kun je weer gaan zitten en je werk oppakken. Daar verras je vast mensen mee! Ik zou je overigens niet adviseren telkens op te staan als er een hele rij achter de receptie staat. De wensen overbrengen kan natuurlijk wel altijd. 😉

Even de datum van vandaag checken… 15 januari, de derde week van januari. Het mag nog! Bij deze wens ik jullie allemaal een heel gelukkig en succesvol 2019.

NEXT ONLY doorzichtige achtergrond

Contact Info

Receptioniste NEXT
Koninginnegracht 46-1
2514 AD Den Haag

070 - 24 00861
info@receptioniste-next.nl

Dagelijks geopend: 8:30 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag: gesloten

Copyright 2020 © - Receptioniste NEXT