We kennen allemaal wel de kleine, en grote, ergernissen bij gebruik van facebook, twitter en alle andere vormen van social media. De een post ieder uur wel iets, de ander houdt er blijkbaar van erg vage berichten de wereld in te slingeren, constante uitnodigingen voor spelletjes, like, share & win acties etc. etc.
Wat in de privésfeer geldt, is zeker waar voor zakelijk gebruik van social media. Hoe je als werkgever en werknemer omgaat met zakelijke sociale media is soms een netelige kwestie. Social media is een prima medium om je producten onder de aandacht te brengen, maar je (potentiële) klanten vinden het veel interessanter om relevante, interessante of soms grappige artikelen te lezen en een discussie te volgen dan alleen maar te lezen hoe goed je product is. Je online aanwezigheid moet een toegevoegde waarde hebben. Draag dus actief bij aan discussies en geef waardevolle informatie, tips en meningen. Neem ook de tijd om een online relatie op te bouwen, je kan niets forceren.
Waak er voor dat je geen irrelevante en te persoonlijke mededelingen doet op de corporate website. Het kan tegen je gebruikt worden en voor je het weet is het de hele wereld over. Je klanten kom je overal tegen ook bij privégelegenheden als de sportschool of een feestje dus blijf alert en ben je bewust van je gedrag. Tevens kan wat je privé plaatst ook door een (toekomstige) werkgever of klant gelezen worden.
Vertrouw op je gezond verstand, lees je bericht goed door voor je het plaatst en houdt de volgende tips in de gaten: Niet alleen handig in een zakelijke omgeving!
- Publiceer geen bedrijfsgevoelige informatie. Vraag je af of dit al bekend mag worden. Je bent niet de woordvoerder van het bedrijf, dat is weggelegd voor de pr-afdeling.
- Maak geen ruzie, gebruik geen scheldwoorden.
- Maak duidelijk of je op persoonlijke titel of uit naam van je werkgever spreekt.
- Breng jezelf niet in verlegenheid met tekst, video- of fotomateriaal waarmee je niet geassocieerd wil worden.
- Maak eventuele bronnen kenbaar.
- Geef fouten toe. Bied excuses aan wanneer nodig.
- Spreek met respect over andere culturen.
- Respecteer copyright, gebruik geen merkuitingen van anderen zonder toestemming. Citeer geen collega’s.
- Controleer de reacties op je blog en zorg ervoor dat ze net zo respectvol zijn als je eigen bijdrage.
- Plaats geen verdekte marketingboodschappen.
- Lieg niet.
Vraag je tevens af bij berichten die je wilt plaatsen: Is dit bericht wel geschikt voor social media of kan ik het beter ergens anders communiceren? Ben ik ook bereid hier minder leuke reacties op te krijgen?Van Feedback kun je leren. Goede opbouwende kritiek is geen aanval, het is een waardevol geschenk! Wees integer. Sta voor wie je bent! Daarmee profileer je jezelf. Door je sterke punten en je uitgesproken mening op correcte wijze te communiceren weten mensen wat ze aan je kunnen hebben.
Controleer tenslotte ook je tekst nog op de volgende punten:
- Snapt iedereen waar ik het over heb (ben ik niet te vaag)?
- Zitten er niet te veel afkortingen in dit bericht?
- Zitten er niet te veel hashtags in dit bericht en zijn de hashtags nuttig?
- Hoe vaak heb ik vandaag al een bericht gepost?
- Zitten er geen spelfouten in dit bericht?
- Klopt de link?
En het allerbelangrijkste: wees oprecht aardig en oprecht respectvol.
Bronnen:
http://www.nuzakelijk.nl/social-media/2284975/social-media-etiquette.html
RT @ReceptionisteNL: Social media: ook online goede manieren: We kennen allemaal wel de kleine, en grote, ergernissen bij gebruik van … hâ¦