Spreek jij een aardig woordje kantoortaal?

Outsourcen, beleidsimpuls, dichtfietsen, gevoelsmatig, benen-op-tafel. Komen deze woorden je bekend voor? Zo ja: dan heb je een extra taal op zak. De kantoortaal.

Het kennen van dit vocabulaire is echter niets om je voor te schamen. Integendeel. Vaktaal is een vorm van groepsgedrag. Het schept een band en versterkt het wij-gevoel. Daarnaast begrijpen jij en je collega’s elkaar uitstekend. En bovendien, het leidt soms tot creatieve vondsten en beeldende metaforen.

Glanzende gegevens

Wees echter zuinig met kantoortaal. Overdrijven is geen goed plan. Journalist Carien Overdijk weet daar alles van. Ze schreef het boek ‘Waartoe is deze tent op aarde?’ en heeft het vocabulaire in ’s lands kantoren eens flink onder de loep genomen. Volgens haar doet kantooridioom iets met de harde werkelijkheid. “Het verhult en verzacht nare boodschappen, geeft glans aan grauwe gegevens, blaast magere resultaten op. Het verleidt, versimpelt en verscherpt.”

Op het eerste gezicht klinkt dat best aardig toch? Vergis je niet. Er kunnen ook negatieve kanten aan kantoortaal kleven. Het kan bijvoorbeeld ergernis opwekken. Kantoortaal zou uitblinken in overbodige en onnodig ingewikkelde woorden en formuleringen. Zoals de contaminaties ‘autonomiteit’ en ‘even mondeling bijpraten’, zo weten de taalpuriteinen van komma.net.

Stoere mannentaal

Behalve de nodige irritatie kan kantoortaal bij excessief gebruik omvangrijke schade aanrichten. Managers die niet in heldere taal spreken worden als onbetrouwbaar gezien. Dat komt doordat vage zelfstandig naamwoorden en werkwoorden twijfel oproepen.

Kantoortaal is sowieso vaak stoere mannentaal, schrijft Overdijk in haar boek. Op hogere kantoorniveaus werken namelijk vooral mannen. Zij zijn veelal het brein achter de nieuwe taalvindingen. Stoere taal dus met benamingen vol fysiek gevaar, opwinding en genot. Vrouwen zijn daar iets minder van gecharmeerd. Wat zeg nou zelf, ben jij vaak ‘gaten aan het dichtrijden’?

Kantoortaal top 10

Tot slot nog een laatste beleidsimpuls die ik graag bespreekbaar wil maken. Om er nog maar even wat fijne werkvloerbewoordingen tegenaan te gooien. Hierbij de kantoortaal top 10, samengesteld door het tijdschrift Management Team.

  1. Een outlookje declinen (een afspraak afzeggen)
  2. Iemand aanhaken (laten meedoen)
  3. Schieten op (kritiek geven) of afschieten (plan laten vallen)
  4. Iemand ergens op insteken (informeren)
  5. Iets ambitieus insteken (hoge doelen stellen)
  6. Gevoelsmatig (zonder erover te willen nadenken)
  7. Over de schutting gooien (verantwoordelijkheid afschuiven)
  8. Outsourcen (uitbesteden)
  9. Dichtfietsen/afhechten (afronden)
  10. Kortsluiten (afspreken)
×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?