Sollicitatietips; zo pak je het gesprek goed aan!

Je bent op zoek naar een baan en het is gelukt; je mag op gesprek komen. Misschien ben je al bekend met de basistips, maar we frissen je geheugen graag even op. En voor (toekomstige) receptionistes hebben we nog wat speciale tips!

Kom op tijd
Niets is zo vervelend als op het laatste moment binnen komen lopen (of nog erger, te laat) en gestrest het gesprek in te moeten gaan. Geef jezelf genoeg tijd om op locatie te komen.

Pas je kleding aan op de bedrijfscultuur
Solliciteren bij een corporate organisatie is uiteraard compleet anders dan bij een start-up of hippe winkel. Pas je kleding dus aan op het bedrijf én de functie. Als je niet helemaal zeker bent van de dresscode; met ‘netjes’ zit je er nooit naast. Vergeet ook je schoenen niet te poetsen als dit nodig is.

Zorg dat je er verzorgd uitziet
Je passend kleden en er verzorgd uitzien zijn twee verschillende dingen. Een chique, zakelijke outfit met onverzorgd haar geeft nog steeds geen goede indruk. Het zit hem soms in de details.

Maak op een goede manier contact
Een stevige handdruk en oogcontact zijn erg belangrijk bij een eerste indruk. Het ontwijken van oogcontact kan ervoor zorgen dat je onzeker, arrogant of oneerlijk overkomt. Ook lichaamstaal speelt een grote rol. Zorg voor een open en actieve houding (vermijd gekruiste armen).

Ken het bedrijf
Het is een kleine moeite om even onderzoek te doen naar de organisatie waarbij je gaat solliciteren. Het klinkt logisch, maar het gebeurt toch geregeld dat een simpele vraag over de organisatie niet door een sollicitant beantwoord kan worden.

Blijf positief
Laat je niet negatief uit over je vorige werkgever. Dit toont aan dat jij respectvol met mensen omgaat en komt professioneel over. Wees voorbereid op de vraag waarom je bij je vorige baan weg bent gegaan (als dit het geval is).

Onze recruiter Eva heeft nog wat specifieke tips vanuit NEXT op een rijtje gezet:

Besteed aandacht aan je uiterlijk
We noemden het eerder al, maar een verzorgd uiterlijk is erg belangrijk. Vooral van een receptioniste wordt verwacht dat ze op z’n minst basismake-up draagt, nette en schone nagels heeft en geen verward kapsel heeft met uitgroei. Ze is ten slotte het visitekaartje van het bedrijf.

Let op luchtjes
Een luchtje opdoen is prima, maar het is niet de bedoeling dat er een hele walm in de ruimte hangt. Niemand houdt van een te sterke lucht. Dit geldt overigens ook voor sigaretten. Rook je? Doe het dan niet vlak voor het gesprek.

Wees niet té informeel
In dit vakgebied werk je vaak bij een grote organisatie. Jouw (eerste) sollicitatiegesprek mag dan met één (gezellige) recruiter zijn, we raden je toch aan je niet té informeel te gedragen. Het is zeker goed om je persoonlijkheid te laten zien, maar uiteindelijk ben je toch in gesprek met je (mogelijke) toekomstige werkgever.

Zorg dat je er altijd representatief uitziet
Is het eerste gesprek bij een intermediair of detacheringsbureau? Ook tijdens dit gesprek word je beoordeeld op je verzorging. Ga er dus niet vanuit dat je pas tijdens het gesprek bij de opdrachtgever ‘netjes op gesprek gaat’. Houd dus ook tijdens de kennismaking bij de recruiter rekening met bovenstaande punten.

Geef een follow-up
Ben je op tweede gesprek geweest bij een opdrachtgever? Laat daarna dan even aan de recruiter weten hoe het ging en of er een klik was. Op deze manier laat je direct je betrokkenheid bij het bedrijf zijn.

Veel succes met solliciteren!

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht!

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?