Laat je werkplek spreken

Hoe jij je huis en je kasten inricht en je spullen opbergt  zegt veel over je persoonlijkheid  zegt hoogleraar psychologie Sam Gosling van de Universiteit van Texas. Iemands gedrag laat niet alleen sporen na in zijn huis, schrijft Gosling in zijn boek “De geheime taal van dingen”, ook zijn werkplek laat zien wie hij is.

Heb jij een geordend en opgeruimd bureau dan zou je een consciëntieuze werknemer zijn en is je werkplek opvallend ingericht met veel persoonlijke voorwerpen dan sta je open voor nieuwe ervaringen. Ben je extrovert dan zal je met een snoeppot of een fijne stoel anderen uitnodigen op je werkplek. De  introverte werknemer zal het liefst een ontoegankelijker plek uitkiezen, waar anderen niet spontaan blijven hangen.

Bekijk je werkplek eens door de ogen van een ander? Wat zie je?

 • een opgeruimd bureau en een opgeruimde kamer , of is het juist heel rommelig?
 • een schoon kantoor, of is het viezig?
 • een lege inbox, of een mailbox die zo vol is dat het systeem bijna vastloopt?
 • mensen die heel rustig aan het werk zijn, of doen ze juist heel druk?
 • veel mensen die in en uit lopen?
 • Staat er een radio aan, of juist niet?
 • Wordt er veel onderling gepraat , of wordt er in stilte gewerkt?

En wat denk je daar zelf bij? Wees eerlijk! Wat denk je dat deze werkplek over jou vertelt, maar misschien nog belangrijker: Wat wil je dat deze plek over jou vertelt?  Wat de ander ziet, bepaalt mede je werkreputatie.

Enkele voorbeelden:

 • Denk je dat iemand met zo’n opgeruimd bureau niets te doen heeft? Misschien ben je van mening dat deze persoon nooit erg flexibel kan zijn.
 • Denk je dat iemand met zoveel chaos om zich heen z’n zaakjes vast nooit goed voor elkaar kan hebben?
 • Ben je verbaasd over iets wat in de kamer staat? Zo ja, wat is het? Zo nee, wat vind je ontbreken?
 • Ben je verbaasd over de stilte? Of verbaasd over de hectiek?
 • Erger je je aan wat er tegen elkaar gezegd wordt, of aan de manier waarop?
 • Zou je het leuk vinden om in dit kantoor jouw werkplek te hebben? Of juist niet?

Bedenk ook bij het inrichten van je werkplek hoe jij het beste functioneert. Bij sommige collega’s lijkt het wel alsof er een wervelwind over het bureau raast terwijl ik zelf het beste werk met zo min mogelijk rondslingerende zaken, alles op zijn plekje. Is daarmee de collega met het orkaanbureau een te chaotische werker en ben ik te perfectionistisch? Wie zal het zeggen.

Je kan dus voor een deel beïnvloeden wat je collega’s over je denken, maar wees wel eerlijk, zet je een snoeppot neer dan suggereer je dat je sociaal bent, maar is de snoeppot altijd leeg dan zal dat eerder averechts werken.

Wat mij betreft moet je je prettig voelen aan je bureau, want als je je prettig voelt in je omgeving dan zal je ook je werk beter uitvoeren. En daar gaat het ten slotte om!

4 gedachten over “Laat je werkplek spreken

Reacties zijn gesloten.

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?