Om die vraag te beantwoorden is de âetiquetteâ uitgevonden. De oudste etiquetteboeken stammen uit de 12e eeuw, maar de wereld verandert en daarmee ook onze omgangsvormen. En dat is voor mij en velen met mij soms verwarrend en roept vragen op.
Eigenlijk is het antwoord simpel: Etiquetteregels zijn er in de eerste plaats om de omgang met elkaar prettiger te maken. Dit geldt natuurlijk in je privéleven, maar ook zeker op het werk. Soms is het even aftasten en vooral leren aanvoelen wat de situatie vereist.
Bij zakelijke etiquette speelt de omgang met je collegaâs een belangrijke rol. Respect voor elkaar, een vriendelijk gebaar en beleefdheid. Het zit hem vaak in kleine dingen: een opgeruimd bureau, op tijd komen, een keer de toner of het kopieerpapier aanvullen.
Ergernissen op de werkvloer zijn er altijd. Iedereen maakt zich daar wel eens schuldig aan. Bewustwording en actie ondernemen zijn goede stappen in de juiste richting. Veel voorkomende ergernissen zijn:
– Altijd te laat komen: niet alleen op het werk, maar ook bij vergaderingen en afspraken.
– Teveel zakelijk jargon gebruiken.
– Geroddel over collegaâs.
– Alles per mail afhandelen: het is veel persoonlijker om langs te lopen.
– Kleding: korte broeken, slippers. Onverzorgd uiterlijk.
– Fouten niet durven toegeven en/of geen verantwoordelijkheid nemen.
– Te vaak, te lang en te luid privégesprekken voeren onder werktijd.
Natuurlijk zijn er een heleboel semi vaste regels waar je je aan dient te houden, de zogeheten âbedrijfsetiquetteâ. In dit artikel noem ik alvast:
– Kleding: allerbelangrijkst is een verzorgd uiterlijk, ook al ben je alleen met collegaâs. Ga je de deur uit voor een bespreking dan is voor de heren een zakelijk pak in grijs of blauw altijd goed. Voor ons dames is de keus gelukkig ruimer. Zolang de slippers en korte broeken thuis blijven.
– Bedrijfsfeest of zakelijk etentje: Het lijk misschien allemaal wat informeler, maar bedenk je het is een zakelijke bijeenkomst en geen privé gelegenheid. Let dus op bijvoorbeeld drankgebruik en te uitbundig gedrag of gewaagde uitspraken.
– Heb je wel eens (zakelijk) contact met buitenlandse gasten, verdiep je dan van te voren in hun gewoontes en gebruiken of vraag het aan een collega.
– Sociale media/mobiel: concentreer je op 1 ding, je gesprekspartner. Geef die persoon je volle aandacht. Leg je telefoon even weg en zet hem op stil.
– Telefoneren: hier hebben we al eerder over geschreven https://www.receptioniste-next.nl/telefoonetiquette-is-belangrijk-om-goed-over-te-komen/
– Vergadering of bezoek: kom op tijd en bereidt het goed voor, lees stukken door, kijk op de website voor het laatste nieuws. Blijf zakelijk, wees niet te amicaal en bewaar enige afstand.
Omgangsvormen: het is een kwestie van aanpassen, inleven in de ander, maar ook jezelf blijven. Zorg dat de ander zich op zijn gemak voelt en zich gerespecteerd weet.
Ik heb nu wat algemene zaken in vogelvlucht aangehaald, maar het is een onderwerp dat voor velen vragen oproept. Binnenkort verschijnen meer artikelen over o.a. sociale media op de werkvloer, kleding, lichaamstaal, wat zegt je werkplek over je?
Heb jij wel eens een leuke, grappige, lastige of gênante situatie meegemaakt op het werk waarbij de etiquette hopeloos in de knoop kwam? We horen het graag.
RT. Leuk artikel over #etiquette; Hoe heurt het eigenlijk? – Receptioniste-NEXT: http://t.co/TRFIT7GEGa; #receptionist(e); @ReceptionisteNL;
RT @deBruijn1965: RT. Leuk artikel over #etiquette; Hoe heurt het eigenlijk? – Receptioniste-NEXT: http://t.co/TRFIT7GEGa; #receptionist(e)â¦
Zakelijke etiquette, hoe heurt het eigenlijk? http://t.co/6Ml0OPxNOy