Mag ik u zoenen?

Kussen in de zakelijke sfeer – Een zoen (of 2 of 3) als zakelijke begroeting, niet iedereen is daar even blij mee. Het komt wel steeds meer voor, maar hoe ga je hier nu mee om? 

 

Zoenen doen we al eeuwen, de eerste afbeeldingen van zoenende mensen stammen uit de 15e eeuw en komen uit India. Over het hoe en waarom, de oorsprong van de zoen zijn verschillende meningen: Lucretius zag het als een letterlijke samensmelting van 2 personen; Volgens Carl Jung komt het voort uit voedseloverdracht; Sigmund Freud vindt het een zoektocht naar geborgenheid, terugkeren naar de moederschoot; andere wetenschappers beweren weer dat het voortkomt uit de tijd dat mensen elkaar besnuffelden en dat is overgegaan in zoenen.

Een eerste (zakelijke) indruk krijg je vaak door de manier waarop iemand je de hand schudt. Hierover heeft Bernard Marr een erg leuk artikel geschreven http://bit.ly/1g3zmf8. Ken je elkaar al langer dan zie je steeds vaker dat er gezoend wordt ter begroeting, ook in de zakelijke sfeer. Kussen in de zakelijke omgang kan prima, bijvoorbeeld op een bedrijfsfeest. Iedereen is dan wat informeler met elkaar. Let wel op de signalen die een ander afgeeft. Blijft iemand op afstand en steekt deze zijn hand uit, sleur hem of haar dan niet naar je toe om alsnog een kus op de wang te geven. Maak dan de begroeting wat informeler met woorden: in plaats van een formeel “goedenavond” kan je zeggen “hé wat leuk dat je ook gekomen bent”.

Let op de lichaamstaal die de ander uitstraalt. Maak oogcontact en vaak zie je aan de richting waarheen de ander kijkt aan welke kant het kussen begint. In de korte pauze tussen de zoenen merk je vaak al of de ander zich weer naar je toebuigt om nog een kus te geven. Zo kun je je tijdig aanpassen. Mocht het toch nog misgaan, benoem het dan gewoon en maak er, indien mogelijk, een grap over. Dat haalt het ongemakkelijke uit de lucht en dan weet je in ieder geval voor de volgende keer waar je aan toe bent.

 

Nog een paar mogelijkheden om zoenen te ontwijken:

cartoon shake hug

1. Strek je arm bij het handengeven ver uit en houd je arm stijf. Hiermee houd je de ander op afstand en wordt zoenen voorkomen.

2. Start tijdens het handen geven direct met praten.

3. Zeg dat je niet zoent omdat je snip verkouden bent of een beginnende koortslip hebt.

 

Hoeveel kussen geven we eigenlijk? Bij vraagstukken over omgangsvormen biedt de etiquette uitkomst. Alleen die volgt altijd wat trager op de trend. De trend in dit geval is dat er steeds minder zoenen gegeven worden, maar onderzoek wijst uit dat 69% van de Nederlanders nog steeds drie zoenen geeft. Driemaal kussen is dus daarmee ook in de zakelijke omgang tot nu het meest gebruikelijke.

Overigens is het wel zo dat hoe minder zoenen er gegeven worden, hoe intiemer het contact met de ander is of lijkt. Zo ook etiquettekenner Beatrijs Ritsema: zij moedigt te veel zoenen niet aan. “Als je spaarzaam bent met zoenen,” zo meent zij, “maak je jezelf aantrekkelijker, want exclusiever.”

En wat vinden jullie?   kiss vs shake

 

Bronnen:

http://lichaamstaal.nl/manager/kussen.html

http://www.hpdetijd.nl/2012-07-02/aantrekkelijke-mensen-zoenen-maar-een-keer/

http://www.zakelijkflirten.com/Flirtblog/item/35/Zakelijk-zoenen

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/26599-het-mysterie-van-de-zoen.html

 

 

 

 

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?