Secretaressedag 2014: Wilt u een kopje koffie?

De virtuele kantoren en secretaresses zijn tegenwoordig alom aanwezig, maar dat kopje koffie? Zet de secretaresse anno nu nog steeds koffie?

In 1961 werd nog opgemerkt door de Amerikaanse nationale secretaresse bond dat het uitvoeren van werkzaamheden als het legen van een asbak (ja, toen mocht je nog roken op kantoor) en serveren van koffie hun verzekering was dat zij niet door een computer vervangen zouden worden. En dat kopje koffie maakte in de jaren ’70, na de 2e feministische beweging weer aardig wat tongen los toen Leonor Pendleton en een flink aantal van haar mede-secretaresses ontslagen werden omdat zij weigerden koffie te zetten en te serveren aan hun bazen. Een van deze dames wilde geen koffie halen bij een koffiezaak verderop in de straat voor “een man” die haar in de gang aansprak. 20 minuten later werd zij ontslagen, deze man bleek de adjunct directeur van het bedrijf te zijn.

Het vak van secretaresse wordt al jaren gezien als een vrij traditioneel beroep, maar is dit nog wel zo? Van oudsher is het een ondersteunende en servicegerichte functie. Maar de secretaresse van tegenwoordig wacht niet meer rustig af tot de manager zegt wat ze moet doen. Ze neemt zelf initiatief en heeft vaak haar eigen projecten om zelfstandig uit te voeren.

managementassistantDe afgelopen jaren zijn er vele (technologische) ontwikkelingen geweest die het werk van de secretaresse gemakkelijker maken. De typemachine die zijn intrede deed in de jaren ’20 van de vorige eeuw en de revolutionaire overgang naar de elektrische typemachine. In de jaren ’50 kwam de kopieermachine (Xerox 914) op de markt en rekende af met de “carbonnetjes”. En vanaf de jaren ’60 kwam I.B.M. met de eerste versies van een gecomputeriseerde wordprocessor (Magnetic Tape Selectric Typewriter).

Voor veel secretaresses is het virtuele kantoor steeds dichterbij: via allerlei software, werken in de cloud, mobiele mogelijkheden, skype etc. is fysieke aanwezigheid niet altijd meer nodig. Dit betekent overigens niet dat basisvaardigheden zoals organiseren, communiceren en klantgericht handelen minder belangrijk worden. Wel worden eigenschappen als zelfsturing, proactiviteit en zelfstandigheid zoals werk zien, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, feedback durven geven en ontvangen steeds vaker van de managementondersteuner gevraagd. De functie wordt er volgens mij in ieder geval alleen maar interessanter door. En de koffie? Die kan iedereen natuurlijk zelf zetten, maar het is ook gewoon heel aardig om voor je collega (of het nou je baas is of je P.A.) even op te staan en een bakkie te gaan halen.

Wij van Receptioniste-NEXT wensen in ieder geval alle secretaresses, management assistenten, personal assistants, managementondersteuners in virtuele of echte kantoren een hele fijne Secretaressedag 2014 en laat je inspireren door alle nieuwe ontwikkelingen om je in deze uitdagende functie steeds verder te specialiseren.

En wil je dan toch indruk maken op je baas met een kopje koffie? Probeer deze dan eens….

koffie kat en vis

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?