Vakantie moet!

Laat ik het niet hebben over het voor sommigen toch wel tegenvallende vakantieweer, mijn zonnejurkjes konden ook zo de kast weer in toen ik weer thuiskwam. Hoe het weer ook was op je vakantiebestemming dit jaar, feit blijft dat vakantie een ontspannen periode is en goed voor je gezondheid.

Voordeel

Dat is natuurlijk al lang bekend, maar de impact van vakantie is groter dan we denken. Vakantie nemen biedt tal van voordelen. Het verlaagt stress, je gaat beter slapen, je bloeddruk gaat omlaag, contacten met gezin en vrienden versterken, je levensverwachting neemt toe en het kan bovendien een positief effect hebben op je libido. Wist je dat de vakantie ook een ideale manier is om voedingsgewoonten in positieve zin om te buigen?

Het type vakantie maakt niet uit, een actieve of luiervakantie, zonnige gebieden of wat minder weer. Je komt vrolijker, ontspannen en energieker terug. Overigens is het wel zo dat je het beste de laatste 2 dagen van je vakantie niks superactiefs kan doen om optimaal uitgerust terug te komen. Ook is het fijn om nog een paar dagen voor je weer naar je werk gaat al thuis te komen. Zo kan je op je gemak alle vakantiespullen opruimen en alles voor bijvoorbeeld het nieuwe schooljaar van de kinderen in orde maken.

Doorwerken in de vakantie

Zo’n ¾ van de werknemers werkt tijdens zijn of haar vakantie in meer of mindere mate door. E-mails worden gelezen, projecten in de gaten gehouden of er wordt met collega’s gebeld over specifieke vragen. In zekere zin is dat ook helemaal niet slecht. Het zijn juist de grote overgangen die voor de meeste stress zorgen. Als je het zo bekijkt is het dus niet goed om van hard werken opeens niets meer te doen eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming. De overstap van niets doen tijdens de vakantie en direct weer volop aan de slag gaan op je eerste werkdag is voor velen ook weer erg stressvol. Om de start na de vakantie wat te versoepelen kan je overwegen bijvoorbeeld klanten aan te geven dat je nog een dag langer weg bent. Op die manier heb je speling om je mail door te lezen, prioriteiten te stellen en je weer volledig op de hoogte te stellen van wat er tijdens je afwezigheid is gebeurd.

Nieuwe plannen

Na de vakantie zit je vol goede ideeën en voornemens. Je hebt de tijd gehad om na te denken over je werk, je hebt meer energie om bijvoorbeeld te gaan sporten of een cursus te starten. Dit energieke gevoel is overigens bij de meeste mensen binnen een week weer verdwenen. Wil je die goede voornemens laten slagen dan zal je een gedegen stappenplan moeten opstellen. Liefst in meerdere kleine en haalbare stapjes. Eigenlijk net zoals je de goede voornemens van 1 januari zou (moeten) aanpakken. Niet vergeten: heb je zo’n sub-doel bereikt, beloon jezelf dan.

Kort vs Lang

Er zijn ook een flink aantal voorstanders van meerdere korte vakanties per jaar in plaats van 1x lang op vakantie. Een korte vakantie geeft minder voorbereidingsstress, overdracht op het werk is minder. De stapels die er liggen bij terugkomst zijn aanzienlijk minder en behapbaar bij het wegwerken. Voor een lange vakantie willen veel mensen hun huis en tuin netjes achterlaten en ook voor een kortere periode is die druk een stuk minder aanwezig.

Voor veel mensen is een deel van het positieve vakantiegevoel de voorbereiding. Met een lange vakantie heb je dat 1 keer en met meerdere korte vakanties in een jaar heb je dus ook meerdere keren de voorpret. Het geluksgevoel, de boost, die je krijgt voor de vakantie is trouwens ook veel groter dan het positieve effect achteraf. Het ontspannen gevoel van een korte vakantie bij terugkomst duurt net zolang als van een vakantie van meerdere weken. Eigenlijk is dus de conclusie dat een kortere vakantie meer rendement oplevert. En omdat het minder kost, hou je geld over om nog een keer (of 2, of 3) op vakantie te gaan.

Het type vakantie maakt overigens niet uit voor het geluksgevoel. Of je nu in een 5 sterren+ resort zit of in een tentje op de Veluwe. Zolang het maar wel het soort vakantie is waar jij van houdt, waar jij je thuis bij voelt.

Nog een paar laatste cijfers: 46 procent van de werknemers gaat na de zomervakantie met tegenzin aan het werk, een kleine meerderheid niet. Een leuke baan maakt uit: 75 procent van de tevreden werknemers heeft ook ná de vakantie zin. 83 procent van de ontevreden werknemers niet. Was jij weer blij om aan het werk te gaan? Laat het ons weten. Ik had (en heb) er nog steeds zin in.

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?