Kennis vergroten is voorsprong

In sommige bedrijven ligt nog veel te veel de nadruk op het zo goed mogelijk uitvoeren van je taken en niet op de ontwikkeling van de werknemer. Dit kan tot gevolg hebben dat uiteindelijk het bedrijf achter gaat lopen. Er komt steeds nieuwe kennis bij en als je je personeel blijft stimuleren hun kennis en vaardigheden te vergroten en zichzelf steeds verder te ontwikkelen zal je als bedrijf altijd je voorsprong weten te behouden en zullen je mensen ook kwalitatief veel beter werk leveren.

Gelukkig zijn er voldoende bedrijven die inzien dat het ontwikkelen van je talenten alleen maar voordelen heeft. Zo ontwikkel je je potentieel en zal je veel meer tot nut zijn voor je werkgever. Niet in de laatste plaats omdat je zo je concurrenten voor blijft. De kwaliteit van de onderneming wordt bepaald door de kwaliteit van haar werknemers. Leren zij door, passen zij zich aan dan gaat het bedrijf als vanzelf mee.

Voorsprong voor werkgever en werknemer

keep-calm-and-continue-studying-64Uiteraard is het ook voor de werknemer zelf belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Je blijft interessant voor de arbeidsmarkt, maar ook voor je huidige werkgever. Je toont inzet en bent bereidt een stapje meer te doen. Je blijft up-to-date binnen je eigen vakgebied, je leert nieuwe technieken die zorgen dat je je ontwikkeld en verder komt. Dat kan zowel binnen je eigen vakgebied zijn of juist daarbuiten. Zorg door cursussen en studie voor de nodige afwisseling in je werk.

Vaak hoe groter een bedrijf is, hoe meer er geïnvesteerd wordt in opleidingen en hoe meer medewerkers een opleiding kunnen of mogen volgen.

Het kweekt loyaliteit. Nieuwe kennis voor verbreding van functie of andere functie zodat werknemer kan doorgroeien en wel bij een bedrijf wil blijven.

Kennis en kunde van de werknemer vergroten zorgt voor een betere kwaliteit van het werk. Het vergroot als het ware het menselijk kapitaal binnen het bedrijf.

Blijven leren en jezelf ontwikkelen is niet alleen goed voor het bedrijf waar je werkt, maar ook voor je eigen zelfvertrouwen.

Maar hoe pak je dat nu het beste aan?

Probeer van je zelf een profiel op te stellen van je eigen talenten, kennis en vaardigheden en kijk vervolgens goed welke opleiding daar bij aansluit.

In sommige banen ontkom je niet aan cursussen om je kennis bij te houden of om überhaupt je functie te mogen blijven uitvoeren. Bijvoorbeeld de advocatuur, artsen, maar ook hijskraanmachinisten of beveiligers. Zorg dat je zelf op de hoogte blijft van veranderingen in bijvoorbeeld wetgeving en geef tijdig aan bij HR dat je je kennis wil opfrissen. Zo straal je professionaliteit uit, niet alleen naar buiten toe, maar ook intern.

stapel-boeken

Een opleiding naast je werk vergt niet alleen van de werkgever een investering, maar ook van de werknemer zelf. Die steekt er een hoop uren in om de opleiding tot een succes te maken. Hierbij is ook ondersteuning van het thuisfront heel belangrijk. De avonden en weekenden worden vaak een stuk korter door huiswerkopdrachten. Bespreek dus goed van te voren met je gezin wat je studie ook voor hen gaat betekenen. Voor welke taken ben je minder (of niet meer) beschikbaar. Plan uren in die je niet aan je studie, maar juist aan je gezin besteed. Zorg dat je er dan volledig voor hen bent. Zo verzet je even je gedachten, blijft het voor iedereen leuk en kan het hele gezin weer vol energie verder.

Het is daarom ook van belang om je goed te laten informeren over je studie, de studiebelasting en of het echt bij jouw wensen aansluit. Goed gemotiveerd werkt altijd beter. Twijfel je of de door je baas aangeboden studie wel bij je past, vraag dan gerust een adviesgesprek bij je opleider aan. Zij kunnen uitstekend in kaart brengen wat jouw wensen, die van je baas, je capaciteiten en ambities zijn en mogelijkerwijs het studieaanbod aanpassen.

Meerwaarde

Een opleiding heeft pas meerwaarde als jij ermee leert wat jou verder brengt. Jij bepaalt of je verder komt met deze opleiding. Ga ook eens praten met mensen die in een functie werken die jij misschien ambieert, vraag wat zij hebben gedaan om daar terecht te komen en loop eens een dagje mee. Zo krijg je een veel realistischer beeld van de functie en weet je of het wel echt bij jou past.

Heb je al deze zaken in kaart gebracht en weet je voor jezelf wat je wilt. Durf dan ook het gesprek aan te gaan met je werkgever. Zo laat jij zien wat je waardevoller voor het bedrijf maakt. Kan of wil je baas daarin niet mee gaan. Investeer dan in jezelf! Je vergroot je eigen inzetbaarheid en je carrière kansen.

Effectief-studeren-de-drie-criteria

Bron: http://www.intermediair.nl/weekblad/20140522/#9

http://cio.nl/management/76399-waarom-leren-moet

http://sylviahrm.blogspot.nl/2013/06/waarom-moeten-we-blijven.html

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder om direct met ons te chatten!

× Direct contact met NEXT?