Post-holiday syndrome? Echt niet!

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ook aan de oh-zo-fantastische vakantie in Ibiza komt een eind. Cocktails aan het zwembad, feestjes met ’s werelds beste dj’s en de meest hippe eettentjes. Eenmaal terug in de realiteit is dat natuurlijk best even afkicken en komt het gevoel van weemoed je tegemoet. En ohja, maandag word je ook gewoon weer met een 100% opgeladen accu op je werk verwacht. Met deze 5 tips ga jij weer scherp en gemotiveerd aan de slag!

Post-holiday syndrome

Eén op de drie mensen ervaart het: fysieke en psychologische klachten bij de terugkeer naar de alledaagse routine na een vakantie. Denk hierbij aan weemoedigheid, gebrek aan concentratie en vermoeidheid.  Een Spaanse onderzoekster heeft dat rotgevoel zelfs een naam gegeven: het post-holiday syndrome. Hoe zorg jij ervoor dat de post-holiday syndrome niet toeslaat?

1) Kom niet 1 dag van te voren thuis

Je zit in het vliegtuig/de auto terug naar huis. Meestal slaat op dat moment de paniek en de werkstress bij mensen alweer toe. Vooral wanneer je de volgende dag direct aan de slag mag. Gegarandeerd dat dit een slechte start oplevert. Zorg ervoor dat je al enkele dagen voor je eerste werkdag thuis bent. Op deze manier kan je rustig bijkomen, acclimatiseren en een eventuele jetlag overwinnen. Bovendien heb je dan nog alle tijd om rustig de koffers uit te pakken, de was te doen, door de stapel post heen te gaan en de planten water te geven. Wanneer thuis alle klusjes zijn gedaan, kan je met een opgeruimd hoofd weer naar het werk gaan.

2) Begin bij het begin

Mails, mails en nog eens mails. 359 ongelezen inbox berichten: niet bepaald hetgeen waar je op zit te wachten je eerste werkdag na je vakantie. Helaas ontkom je hier vaak niet aan en is dit toch wel de taak die als eerste moet gebeuren. Wat hierbij helpt is plannen en prioriteiten stellen. Begin bij de meest recente mails. Grote kans dat hierdoor een heleboel eerdere mails overbodig blijken te zijn en direct verwijderd kunnen worden. Zorg ervoor dat je alle mailtjes leest en direct een beslissing maakt wat er met een mailtje gebeurd moet worden. Hierbij voorkom je dat je mailtjes twee keer moet doorlezen. Maak verschillende mappen in je inbox en rangschik deze op prioriteit, bijvoorbeeld: ‘vandaag’, ‘morgen’ en ‘deze week’. Zo behoud je het overzicht en blijft het behapbaar. (Deze aanpak geldt eventueel ook voor een met dossiers bedolven bureau.) Nadat alle mailtjes zijn afgehandeld, pak je je andere werkzaamheden weer op.

3) Houd het vakantiegevoel vast

Behoud het vakantiegevoel. True, je zit niet meer op het zonnige en bruisende Ibiza, het prachtige Kreta of een andere tropische bestemming. Maar die vibe kun je wel gedeeltelijk behouden. Houd je vast aan de gewoontes die je op vakantie had. Wandelde jij na het eten altijd nog een klein rondje? Las jij elke dag een stukje uit een boek? Doe dat thuis ook! Tip: plan ook eens een lunchafspraak buiten de deur (vooral op een mooie zomerdag).

4) Plan leuke uitstapjes door het hele jaar heen

Plan leuke activiteiten en uitstapjes door het hele jaar heen.  Belangrijk: neem je vakantiedagen niet in één keer op. Zo kan je het gehele jaar door uitkijken naar dat ene weekje vrij of dat leuke weekendje weg.

5) Zet je goede ideeën door!

Vakantie is het moment om na te denken over je carrière. Niets zo inspirerend als een nieuwe omgeving. Je hoeft niks, behalve relaxen in een hangmat of op het strand. Grote kans dat op zulke momenten nieuwe ideeën of gedachte naar boven komen. Ga met deze ideeën ook daadwerkelijk aan de slag na de vakantie! Dit geeft je nieuwe energie en zorgt ervoor dat je vol frisse moed weer aan het werk gaat. Zorg er echter wel voor dat je nieuwe ideeën gepaard gaan met een stappenplan. Zo voorkom je dat het enthousiaste gevoel en de daadkracht wegzakt.

Bye bye opstartproblemen. Maandag? Werken? Kom maar op!

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder op onze naam om te chatten!

× Werken bij NEXT?