Hoe bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek?

De anderhalve meter-samenleving waarin wij nu leven heeft grote impact op de manier waarop wij communiceren. Communicatie op afstand is het ‘nieuwe normaal’ en dat zal ook wel even zo blijven. Ook als jij gaat solliciteren is de kans groot dat het via Skype, Zoom of Facetime gaat. Maar hoe doe je dat nu? Wij geven je een aantal tips, zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen het gesprek in gaat. Houd rekening met technische problemen
Om te beginnen: zet niet 5 minuten voor je sollicitatiegesprek je laptop pas aan. Bel een bekende om even te testen of de verbinding goed is en de camera goed werkt. Doe dit ruim van tevoren en ook nog eens vlak voor je sollicitatiegesprek. Niets is frustrerender dan een signaal dat steeds wegvalt.

Professionele contactgegevens

Het eerste wat de recruiter van jou ziet bij een online sollicitatiegesprek zijn je profielfoto en gebruikersnaam. Zorg dat deze professioneel zijn, zoals bijvoorbeeld op je LinkedIn profiel.

Let op je omgeving
Om goed uit de verf te komen is het goed om in een neutrale en rustige omgeving te bellen. Geen rotzooi of drukke boekenkast op de achtergrond. Keep it simple.
Heb je kinderen of huisgenoten? Kijk dan of je op een andere plek kan zitten of dat zij even de deur uit zijn tijdens je sollicitatiegesprek.

Maak oogcontact
Wat vaak voorkomt bij een online sollicitatiegesprek is dat mensen naar het beeldscherm kijken in plaats van in de camera. Dus zorg dat je houding goed is; zit rechtop en kijk recht in de camera. Zo lijkt het voor de recruiter alsof je echt oogcontact maakt.Zorg dat je er verzorgd uitziet
Een sollicitatiegesprek via Skype moet je zien als een officiële sollicitatie. Stel je daar dan ook op in, hoe lekker het ook is om in je joggingbroek te kunnen blijven zitten. Want wat als je tijdens je sollicitatiegesprek toch ineens iets moet pakken? Niet handig! Je passend kleden en er verzorgd uitzien zijn twee verschillende dingen. Een goede outfit met onverzorgd haar geeft nog steeds geen goede indruk. Neem een online sollicitatiegesprek net zo serieus als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek, dat straal je dan ook uit.

Bedenk dat zowel jij als de recruiter allebei vanuit een vertrouwde omgeving met elkaar spreken, dat maakt het gesprek minder spannend en dat is in jouw voordeel.

Veel succes met solliciteren!

Meer blogs lezen? Bekijk ons overzicht!