Wij weten allemaal wat de consequenties zijn van roken, toch roken er nog veel mensen dagelijks. Gelukkig wordt het steeds minder populair, dat blijkt ook uit de cijfers van het RIVM en het CBS. Het percentage rokers onder volwassenen tussen 2014 en 2019 is beduidend gedaald; in 2019 rookte 21,7% van de volwassenen, dit was in 2014 maar liefst 25,7%. Ook in de hospitality zijn actieve rokers werkzaam. Hoe ga je hier mee om en wat is nu onze etiquette rondom het roken? Wij brengen je graag op de hoogte.
Tijdens werktijd
Je rookt niet tijdens je werk. Wettelijke pauzes zijn geen werktijd en dus je ‘eigen tijd’, tijdens deze pauzes mag er gerookt worden. Als er een rookverbod geldt op het terrein van het bedrijf, dan moet je het terrein verlaten voordat je mag roken. Het kan ook zijn dat een opdrachtgever het toe staat om (extra) rookpauzes te nemen. Dit is echter eerder een uitzondering dan een gegeven.
Geur
Iets wat echt niet kan in de hospitality is ruiken naar tabak. Dit staat uiterst onprofessioneel en onverzorgd. Ook al rook je buiten, je ruikt het eigenlijk altijd wanneer iemand gerookt heeft. Wees hiervan bewust, dit heeft invloed op je professionaliteit.
Do’s and don’ts
Wij hebben enkele tips voor roken tijdens werktijd:
- Bespreek met je leidinggevende op locatie wat de afspraken zijn m.b.t. roken;
- Vermijd rookruimtes, hierdoor ruikt je nog sterker;
- Let op geel gekleurde vingers en nagels;
- Rook nooit voor de ingang/entree, je wil niet dat eventuele bezoekers je zo zien staan;
- Was je handen na het roken;
- Poets je tanden na het roken;
- Als je dat niet kan doen, neem dan een sterk Smintje of iets dergelijks;
- Kauwgum is niet aan te raden, je kunt niet kauwend achter de receptie gaan zitten;
- Laat je pakje sigaretten niet in het zicht liggen.
Wil je stoppen met roken, maar lukt het niet? Kijk dan hier voor meer informatie en tips!
Bron: Roken info
Meer lezen? Bekijk ons overzicht!