Zo pak je een sollicitatiegesprek goed aan!

Het is natuurlijk te gek als je te horen krijgt dat je op gesprek mag komen. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Als receptionist(e) ben je misschien al bekend met de basis sollicitatietips, maar we frissen je geheugen graag nog even op!

Kom op tijd
Niets is zo vervelend als op het laatste moment binnen komen lopen (of nog erger, te laat) en gestrest het gesprek in te moeten gaan. Geef jezelf genoeg tijd om op locatie te komen.

Maak op een goede manier contact
Voorheen was een stevige handdruk erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Door de pandemie is dit nu niet van toepassing. Om je goed voor te bereiden kun je van tevoren vragen naar de maatregelen binnen het bedrijf. De één groet met een elleboog, de ander knikt met het hoofd. Wat de maatregelen ook zijn, maak altijd goed oogcontact. Het ontwijken van oogcontact kan ervoor zorgen dat je onzeker, arrogant of oneerlijk overkomt.

Pas je kleding aan op de bedrijfscultuur
Solliciteren bij een corporate organisatie is uiteraard compleet anders dan bij een start-up of hippe winkel. Pas je kleding dus aan op het bedrijf én de functie. Als je niet helemaal zeker bent van de dresscode; met ‘netjes’ zit je er nooit naast. Vergeet ook je schoenen niet te poetsen als dit nodig is.

Ken het bedrijf
Het is een kleine moeite om even onderzoek te doen naar de organisatie waarbij je gaat solliciteren. Het klinkt logisch, maar het gebeurt toch geregeld dat een simpele vraag over de organisatie niet door een sollicitant beantwoord kan worden.

Blijf positief
Laat je niet negatief uit over je vorige werkgever. Dit toont aan dat jij respectvol met mensen omgaat en komt professioneel over. Wees voorbereid op de vraag waarom je bij je vorige baan weg bent gegaan (als dit het geval is).

Besteed aandacht aan je uiterlijk
Je passend kleden en er verzorgd uitzien zijn twee verschillende dingen. Een chique, zakelijke outfit met onverzorgd haar geeft nog steeds geen goede indruk. Het zit hem soms in de details. Vooral van een receptioniste wordt verwacht dat ze op z’n minst basismake-up draagt, nette en schone nagels heeft en geen verward kapsel heeft met uitgroei. Jij bent ten slotte het visitekaartje van het bedrijf.

Let op luchtjes
Een luchtje opdoen is prima, maar het is niet de bedoeling dat er een hele walm in de ruimte hangt. Niemand houdt van een te sterke lucht. Dit geldt overigens ook voor sigaretten. Rook je? Doe het dan niet vlak voor het gesprek.

Geef een follow-up
Ben je op tweede gesprek geweest bij een opdrachtgever? Laat daarna dan even aan de recruiter weten hoe het ging en of er een klik was. Op deze manier laat je direct je betrokkenheid bij het bedrijf zijn.

Online gesprek
Ondanks de versoepelingen kan het zijn dat je gesprek via Skype, Zoom of Facetime gaat. Ook daar hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet! Deze lees je in de blog: Hoe bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek.

Veel succes met solliciteren!

Meer lezen? Bekijk ons overzicht!