Gastvrijheid is kunst

Het Latijnse woord ‘Hostis’ (inderdaad, daar komt hospitality, hotel en hospitaal vandaan) betekent vreemdeling. Historisch gezien was gastvrijheid vooral een godsdienstige plicht. Voornamelijk kloosters – die optraden als opvanghuizen voor vreemdelingen – hielden zich hiermee bezig. Tegenwoordig houdt het meer in dan alleen mensen herbergen. Zowel het gastheerschap (houding en gedrag van de medewerker), de ambiance (sfeer, omgeving, plaats), het product (de service) en het proces (zoals wachten) spelen een grote rol.

Aandacht voor vreemden
Zoals Henk Vijver in zijn boek ‘Ethiek van de Gastvrijheid’ mooi weet te zeggen: “Gastvrij zijn naar je ‘eigen soort mensen’ is makkelijk. Het is pas echt een kunst wanneer het gaat om de ontmoeting met mensen die ‘anders’ zijn. Dus wil je weten wat gastvrijheid precies inhoudt, dan moet je onderzoeken op welke manier mensen met vreemdelingen omgaan.” Dit is een mooi bruggetje naar het verschil tussen gastvrijheid en klantgerichtheid. Klantgerichtheid richt zich op de behoefte van de klant; gastvrijheid richt zich op iedereen. Bekend of onbekend; klant of (nog) niet.

Gastvrijheid is anders voor iedereen
Wat voor beleving je als bedrijf ook wilt creëren, het overtreffen van de verwachtingen van de gast is key. Hij of zij bepaalt uiteindelijk of er sprake is van gastvrijheid. Houd het dus persoonlijk en speel in op zijn of haar specifieke behoeften. Een quote die dit mooi omvat: “Behandel een ander zoals de ander behandeld wil worden, niet zoals je zelf behandeld wil worden.” Gastvrijheid is een manier om je te onderscheiden en moet niet onderschat worden. Het is een kunst om dit op een juiste manier uit te dragen!

Bronnen:
FMM
The Hospitalitist
– GIB
– Ethiek van de Gastvrijheid – Henk Vijver (boek)
– Service Exellence – Jean-Pierre Thomassen & Eric de Haan (boek)

 

Eén gedachte over “Gastvrijheid is kunst

Reacties zijn gesloten.

×

 

WhatsApp met ons

Klik hieronder om direct met ons te chatten!

× Direct contact met NEXT?